vergelijk ook: sparenbetalennotarisadvocaatziekenhuiszorgverzekeringhuisartstandartscreditcardfinancieel adviseurprovisiehypotheek

Kopers onderhandelen meer dan 10% op hun vraagprijs

Datum: 18 April 2013
Bron: wegwijs.nl

NVM-Makelaars komen met nieuwe informatie: begin 2013 zijn er minder woningen verkocht dan in 2012. Het aantal verkopen daalde met maar liefst 30,3 procent naar 17.577. Raar? Nee, compleet logisch. Eind 2012 konden kopers nog massaal gebruik maken van de mogelijkheid om niet verplicht hun woning te hoeven aflossen. En dat deden ze dus ook. De prijs van woningen daalde, zoals verwacht, ook iets. Een gemiddelde woning kost nu ? 206.000. Twee zaken in het rapport van de NVM waren opvallen: kopers halen meer dan 10 procent van de vraagprijs af en voor het eerst in 13 jaar staan er minder woningen te koop.

De woningprijs daalde in een jaar tijd met 5,5 procent. Voor het komende jaar voorziet de NVM wederom een verdere daling met maximaal 7 procent. Of de makelaarsvereniging daarin gelijk krijgt, zal op termijn moeten blijken. Steeds meer partijen spreken van een stabilisatie op de woningmarkt waardoor kopers geïnteresseerd raken om toch te kopen. Dat is gunstig voor de prijs. Dat is een klein lichtpuntje, net als de hypotheekrente op dit moment.


Kopen aantrekkelijker

Hypotheekbanken gaande concurrentie aan waardoor de hypotheekrente daalt. Goed nieuws voor alle kopers, maar met name voor starters die zich bij lagere woonlasten eerder een eigen woning kunnen permitteren. Starters zijn noodzakelijk om de doorstroming op de woningmarkt op gang te brengen. Wanneer een starter koopt, kan de verkoper zelf ook kopen en komt er dus een verkooptrein op gang. Deze doorstroming verloopt nu nog moeizaam.


Ook vergeleken met huren wordt kopen aantrekkelijker. Woningcorporaties kregen groen licht om de huren 'marktconform' te verhogen bij hogere inkomensgroepen / scheefhuurders. Huren kan hiermee tot 6,5 procent per jaar duurder worden, al snel enkele tientjes per maand. Voorheen mochten verhuurders maximaal de inflatie van 2,5 procent doorberekenen. Door de huurverhoging wordt de aanschaf van een koopwoning voor hogere inkomens steeds aantrekkelijker.


Onderhandel 10 procent op de vraagprijs

Kopers zitten in het Walhalla als het aankomt op de keus die ze hebben. Moest je er vijf jaar geleden nog 'snel bijzijn' of overbieden op de prijs als je een gewilde woning wilde bemachtigen, nu wordt er op hetzelfde type woningen fors onderhandeld en nemen kopers hun tijd. Aan het begin van de crisis lag de verkoopprijs 6 tot 7 procent lager dan de vraagprijs. Dat verschil nam in maart dit jaar toe tot meer dan 10 procent.Voor het eerst in 13 jaar minder woningen te koop

Voor het eerst in 13 jaar neemt het aantal te koop staande woningen af. In februari 2013 stonden bij NVM-Makelaars 169.000 woningen te koop, vier procent minder dan in november vorig jaar. Helaas vindt de daling niet zo zeer plaats door een stijgend aantal verkopen. Veel verkopers haalden hun woning uit de verkoop in afwachting van betere tijden.In november en december 2012 boekten makelaars goede resultaten. Begin dit jaar viel het aantal verkopen logischerwijs weer terug. Beide waren te verwachten. De cijfers over het komende kwartaal laten zien of kopers deze lente het vertrouwen definitief weer iets terugkrijgen of dat ze blijven wachten met de aankoop van een woning. Die cijfers vormen een belangrijke graadmeter voor de de toestand van de woningmarkt. Feit is: de woningprijzen zijn nu laag. De hypotheekrente ook. Het lijkt een goed moment om te kopen. Of kopers dat ook zien, blijft afwachten.(...)